tiistai 5. elokuuta 2008

Taidetta

Tänä kesänä (7.3. – 24.8.2008) on Pekka Halosen taidenäyttely Ateneumin taidemuseossa, johon tutustuimme lomalla. Pekka Halonen on maalannut maisematauluja ja ennen kaikkea upeita talvimaisemia, joihin hän on saanut innoitteen kotiansa ympäröivästä luonnosta Tuusulassa. Hän on myös maalannut alttaritauluja ja realistisluonteisia kansanelämänkuvauksia. Myös minulle jäi mieleen taulut, jotka esittivät kotipuutarhan satoa ja tomaatteja.

Viikonvaihteessa ”kookletin” kuusikymmentäluvun Internettiä, tietosanakirjaa, Sibeliuksesta kertovaa, muistelma suuresta ihmisestä ja Eino Leinon kirjeitä taiteilijatovereille. Kyllähän Tuusulan taiteilija- ja kirjailijayhdyskunnan pojat ovat olleet sellaisia ”velikultia” vuosisadan vaihteessa. ”Vanha kaarti” kuten Eino Leino kutsui ystäväpiiriään. Hauskaa heillä on ollut varmasti.

Pekka Halosen maalaukset ovat kaiketi realismia, jota minäkin ymmärrän.

Minua on usein askarruttanut kuka määrittelee taiteen. Ja millä perusteella joku maijameikäläisen maalaama taulu tai piirtämä kuva on taidetta. Vai onko se. Keskustelin aiheesta kahdeksanvuotiaan kuvataidekoululaisen kanssa kun olimme Ateneumissa. Nuori asiantuntija valaisi minua, että kaikki on taidetta. Yksi siveltimen vetäisykin on taidetta.

Niin.. taas muna on viisaampi kuin…. kana.

Koska Ateneumissa ei saanut valokuvata, niin ohessa olevat kuvat ovat sitten vähemmän tunnettujen taiteilijoiden tuotoksia. Ensimmäinen muistuttaa kalliomaalauksia ajalta kivi ja miekka ja toiset ovat jonkin verran myöhäisemmältä aikakaudelta, mutta sementille maalattuja tai piirrettyjä.

4 kommenttia:

Kutuharju kirjoitti...

Kiitos kun muistutit tuosta Halosen näyttelystä!! Huh, meneekö aikaraja jo parin päivän päästä umpeen, jääköhän taas näkemättä.. Halosenniemessä käytiin pari kesää sitten; mieleenjäävä reissu, massiivinen talo, ja saatiin aika hölökohtaista palvelua kun oltiin ainoat kävijät. Sain jopa hälytyslaitteet soimaan kun työnsin nenäni joka paikkaan.

Minäkin olen tuota taide-kysymystä pohtinut, blogissa myös, en hyväksy sitä taiteen määritelmää, että taideinstituutio määrää mikä on taidetta asettamalla esineen näytteille, tuon kahdeksanvuotiaan taidekäsitys on minusta parempi :)

kipi kirjoitti...

Niin.. kai siihen joku uusiutuminen vaikuttaa. Pitää keksiä jotain uutta ja erilaista, aina ja uudelleen. Etsiä uusia rajoja. Ehkä siinä sitten mopo karkaa käsistä.. tiedä häntä. Tai sitten ymmärrys.. ainakin minulta. :)

Kutis kirjoitti...

Jee! Ehdin kuitenkin nähdä sen Halosen näyttelyn, kävin tänään, viimeisenä päivänä. Osuin parahiksi opaskierrokselle, joten liityin joukkoon, tosin vaihdoin toiseen oppaaseen matkalla; hän oli 'hitaampi', perusteellisempi.

kipi kirjoitti...

Hienoa Kutis! Sulla kävi hyvä tuuri. :)