lauantai 26. huhtikuuta 2008

Valokuvatorstai - kotimainen

Valokuvatorstain tämänkertainen haastesana on kotimainen. Aluksi tuntui, että en kerta kaikkiaan keksi miten valokuvan keinoin voisin tuoda esille kotimaisen. Ja siitä syystä jouduin etsimään nykyajan encyclopediasta, Internetistä, tietoa ja makustelemaan sanan merkitystä. Kotimainen on ulkomaisen ja kotilainen on ulkolaisen vastakohta. Minun kotimaani on Suomi ja espanjalaisen kotimaa on Espanja. Kansalaisuudeltani olen suomalainen.
Arabian tehdas on kotimaani tehdas. Arabian valmistamat astiat ovat kotimaisia tuotteita. Tosin nykyisin omistus taitaa olla ulkomaalaisilla.

Joka tapauksessa kuvassa olevat kulho ja lautanen ovat kuitenkin valmistettu ”piippuleimauksen” aikana, vuosina 1932-1949.














Pentti Mattila on tutkinut Helsingin historiaa ja selvittänyt muun muassa: ”Ruotsalainen Rörstrand Ab perustaa Kaanan niitylle posliinitehtaan 1873 ja Arabian posliini- ja fajanssitehdas aloittaa toimintansa 1874.”

Arabian kaupunginosassa, vai onko kyse Toukolan tai Vanhankaupungin kaupunginosasta, on muitakin vieraista maista muistuttavia kadun nimiä kuten muun muassa Intiankatu, Syyriankatu, Kaironkatu. Kenties matkamuistoja purjehdusmatkoilta kaukaisille merille.
Ehkä joku lukijoista tietää asian paremmin.













Ei kommentteja: