perjantai 4. huhtikuuta 2008

Mörkö

Valokuvatorstain haastesanana on mörkö. Mikähän se mörkö oikein on? En ihan oikeasti tiedä millainen se on. Lapsena en koskaan sitä nähnyt. Hämärässä ja pimeässä se kuulemma saattoi liikkua, mutta oli näkymättömissä. Ulkoa pimeästä oli juostava nopeasti sisälle, eikä taakse uskaltanut katsoa. Ikkunoiden takanakin se saattoi hiippailla. Hämärässä ja mielikuvituksessa, jos oli yksin sisällä. Ikkunan takana kasvava puu, jonka oksat heiluivat ja osuivat ikkunaan heittäen varjoja, lisäsi mörköjen näkemismahdollisuutta.

Lastenlaulussa Mörkö lähti piiriin. Ja kenet se tahtoikaan mukaan. Tiinan. Tiina lähti piiriin mukaan ja tahtoi Pekan jne. Ja vihdoin kaikki olivat tulleet piiriin.

Muumimaailmassa esiintyvä, Tove Janssonin luoma Mörkö, oli kylmä olento, joka jäädytti kaiken mihin koski. Muumikirjoissa esiintyvä Mörkö oli ainakin Wikipedian mukaan naispuolinen. Miksi? Ovatko naiset siis mörköjä?
Tosin Tove Janssonin ensimmäisessä sarjakuvassa esiintyi myös miespuolinen Mörkö. Tasapuolisuutta oli siis jo sillä saralla.

Hikipedian mukaan Mörkö on Ruotsissa kehitetty tohvelieläin (joukkotuhoase), joka jäädyttää lähes kaiken mihin koskee.

Sen olen kyllä huomannut, että mörköjä voi nähdä erinäisissä asioissa ennen kuin uskaltaa käsitellä ja selvittää ne itselleen. Tulevaisuuskin voi joskus olla näinä aikoina jollekin mörkö, kun huomisesta ei aina tiedä.

Kamerassani on varmaan joku vika, koska en ole onnistunut kuvaamaan mörköä. Tai sitten en vain ole osannut käyttää tilaisuutta hyväkseni.

Ei kommentteja: