sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Tilinteon aika


Luin syyslomallani Marianne Peltomaan kirjoittaman dekkarin Tilinteon aika. Kirja kertoo Helsingissä olevan tilitoimiston henkilöistä. Alkuun tuntui, että henkilöitä on ihan liikaa, mutta keskikokoisessa tilitoimistossa on paljon työntekijöitä. Jokaisella henkilöllä on kuitenkin joku tehtävä tai osuus juonen kulussa. Tilitoimistossa on ihan samoja paineita ja tuottavuusongelmia kuin mitä tällä hetkellä on lähes kaikissa työpaikoissa. Työt pitäisi tehdä vähemmällä henkilömäärällä ja aina vain nopeammin, joten sinänsä ajankohtainen aihe. 
Mielenkiintoista oli kulkea metron matkassa Itäkeskuksen ja keskustan väliä sekä välillä poiketa Pasilan poliisitalolla. Tapahtumapaikat ovat ihan oikeat ja antavat siten tarinalle mielestäni syvyyttä ja toden tuntuvuutta.
Näin käsityöihmisenä koin kirjan alun sotkuiseksi lankavyyhdiksi, jossa on monta langanpäätä. Jokaista langanpäätä edettiin pätkä kerrallaan kunnes kaikki langat koottiin yhdeksi selvitetyksi ja kerityksi keräksi. Päästyäni selville eri henkilöistä, en malttanut päästää kirjaa käsistäni vaan halusin pikaisesti selvittää, missä on se punaisen langan pää. Kuka on syyllinen.
Kirjailija Marianne Peltomaa, rikoskonstaapeli Vera Gröhn ja komisario Heimo Partanen olivat minulle uusia tuttavuuksia, mutta toivottavasti tapaan heidät vielä.

Kirja on ruotsinkielinen alkuteos Räkenskapens tid (2006).

2 kommenttia:

Kutuharju kirjoitti...

Enpä ollut kuullut tästä. Liian vähän luen ruottalaisia. Ehkä tilitoimisto ei ajatuksena heti houkuta, mutta siinä se ylläri usein piileekin: kun ei odota, yllättyy iloisesti.
Muuten, nyt on ilmestynyt Swanninin lammasdekkareille jatkoa: Ihmissutta ken pelkäisi. On kuulemma hyvä, ja aion lukea joskus, kunhan lukuruuhka hellittää --

kipi kirjoitti...

Kutis, kiitos vinkistä! Pitänee hankkia ihmissusi luettavaksi. :)

Kohtahan onkin kirjamessut. Kiva juttu. :)