keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

Dekkarit kuuluvat kesäänDekkaripäivien sää oli ”normaali kesäsää”. Satoi vettä. Poikkeuksena oli Etelä-Suomessa riehunut hirmumyrsky, joka tuhosi mennessään talon kattoja ja kaatoi puita. Kävin vasta sunnuntaina kuvaamassa dekkaripäivien tämänkertaisen ”rikospaikan”, Kouvola-talon.

Kaksipäiväinen ohjelma oli monipuolinen ja mielenkiintoinen kun aiheena oli Murhattu mieli. Aihetta käsiteltiin monelta eri suunnalta kuten esimerkiksi psykiatrin, psykologin ja opettajan. Entinen opettaja, kriitikko Kaisa Neimala piti aivan uskomattoman hienon esityksen aiheesta; Kun lapsen mieli särkyy.

Aikaisemmilla dekkaripäivillä on ollut ulkomaisten dekkarien suomentajat esittelemässä eri maiden rikoskirjallisuutta. Tällä kertaa olikin päinvastainen tilanne kun saksantaja Gabriele Schey-Vasara oli kertomassa valloittaako suomalainen dekkari saksalaista kielialuetta. Antavatko saksalaiset ”ketut, derrikit ja kahden keikat” tilaa suomalaiselle dekkarietsiville. Kaiken kaikkiaan on reilut kuusikymmentä eri suomenkielistä dekkaria käännetty saksan kielelle. Minua tietenkin henkilökohtaisesti kiinnosti, että vuonna 1943 on julkaistu saksaksi Mika Waltarin teos Kuka murhasi rouva Skrofin.


7 kommenttia:

isopeikko kirjoitti...

Dekkaripäivät on hyvä keksintö. Niinkuin taikapäivätkin. Ihmiset on hyvä saada liikkeelle poteroistaan :)

kipi kirjoitti...

Se on ihan totta. Kun jonkun tietyn asian tiimoilta ollaan liikenteessä, niin rikotaan rajoja ja keskustellaan ihan tuiki tuntemattomienkin harrastajien kanssa. Avarretaan näkökenttää ja vaihdetaan mielipiteitä... tai sitten pidetään omat eikä luovuta niistä. :))

Kini kirjoitti...

Kappas,ku ei nähty :)

kipi kirjoitti...

No niinpä, kävijöitä taisi olla aika paljon, nelisensataa. Ihan kunnioitettava määrä. :) Pitää olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Ehkä joskus osuu... :)

Kutuharju kirjoitti...

Uutistenlukija Rönkä nousi Saksassa jossain vaiheessa kriitikkojen listan ykköseksi, joten kyllä se suomikirjoittajakin osaa rikkoa valtakunnan rajoja.

Ja oliko niin, että sai myös ainoana (toistaiseksi) suomalaisena Lasiavain-dekkaripalkinnon.

En kyllä ole lukenut yhtäkään rönkää, oletko sinä?

kipi kirjoitti...

Kutis,
Joo Rönkä on ansioitunut myös dekkarisaralla ja tosiaankin ollut suosittu Saksassa.
Olen pari hänen kirjoittamaansa inkerinsuomalaisen Viktor Kärpän seikkailua lukenut. Ihan ok, mutta mielestäni kirjat ovat enempi "poikakirjoja". :)

Kini kirjoitti...

Olin Dekkaripäivillä ihan koko ajan :) Avajaisista viimeiseen arvontaan!