tiistai 31. elokuuta 2010

Kaliméra Crete


Kreetalla oli ihan sopivasti lämmintä, yölämpötilan ollessa alimmillaan 21 ja päivälämpötila hipoi neljääkymmentä astetta, riippuen mittauspaikasta ja kaiketi myös mittarista. Meltemi-tuuli puhaltaa Välimerellä toukokuusta syyskuuhun. Länsi- ja pohjoistuuli kohtaavat Aigean merellä ja nostavat maininkeja, jotka kohtaavat Kreetan saaren pohjoisrannan. Rantaan tyrskivä vesi on kuin vaahtoavaa maitoa. Valkoinen meri. Mustat ja punaiset liput liehuivat rannalla ja veteen ei ollut asiaa. Tuulen voimakkuus oli vain 5-7 metriä sekunnissa. Paikalliset kertoivat, että elo- syyskuun vaihteessa tulee hellekauden päätteeksi viisi päivää kestävä myrsky ja toden totta mainingit tyrskivät vain viiden päivän ajan.

Retkellä kappale kauneinta Kreetaa saimme tutustua jylhiin Samarian rotkon maisemiin ja kauniiseen luontoon. Kiertomatkan aikana opas tiesi kertoa paljon spesiaalitietoa historiasta ja kansasta. Kuten muun muassa Kreetalla on 34 miljoonaa oliivipuuta ja Kreeta tuottaa viisi prosenttia koko maailman oliiviöljystä. Paikalliset nauttivat litran oliiviöljyä viikossa ja siitä syystä kaiketi naisten odotettu keski-ikä onkin 92 vuotta ja miehillä 89 vuotta. Mikä se keski-iän odotus olisikaan, jos aamupala olisi hieman terveellisempi kuin puoli askia tupakkaa ja kahvia. Kreetalaisista 80 prosenttia polttaa tupakkaa. Onkohan se tupakoimattomien 20 prosenttia lapsien määrä. Toivottavasti.


Kreetan tärkeimmät elinkeinot ovat maatalous ja matkailu, josta matkailu taitaa nykyisin viedä reilusti voiton. Entisaikaan kun perheeseen tuli vävyjä, niin ei niin mieluisalle vävylle annettiin rantapalsta ja mieluisammalle oliivitarha. Nykyisin taitaa palvelulla ja turismilla ansaita paremmin kuin maataloudella.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Olive tree of Vouves" Natural monument on 3000 vuotta vanha oliivipuu.

4 kommenttia:

isopeikko kirjoitti...

Maitovaahdossa voisi olla mukava lilliä. Mutta vaahto ei taida kyllä kannattaa uimaria :)

kipi kirjoitti...

Joo ei se oikein kanna, vaikka merivesi onkin suolaista. Jonkun tiedon mukaan Välimeren suolapitoisuus on 3,6 %. Kyllä vaan... maistoin, suolaista oli. :)

Kutuharju kirjoitti...

Huh, miten kuuma loma! Mutta kaunis!
Minä olisin varmasti valvonut yöt ja nukkunut päivät... tai en sentään, jos siellä oli noin kaunista ja uskomatonta, en olisi kulkenut vain pimeässä. Pitäähän maitomeri nähdä ja kokeilla.

kipi kirjoitti...

Ilmastointi oli ihan ehdottomasti otettava. Ja mikä huvittavinta, jäähdytyksen jälkeen +24 tuntui suurin piirtein kylmältä. Tosin laitteen puhallus ja veto tehosti kylmyyttä. :)