maanantai 9. elokuuta 2010

Hellettä

Nyt on ollut hellettä ja ukkosmyrskyä. Myrsky on tainnut riehua jo ihan koko maassa tehden aivan valtavaa tuhoa ja mittavia vahinkoja. Metsissä on kaatunut puita kuin tulitikkuja. Metsäyhtiöille on nyt materiaalia työstettäväksi.

Heinäkuun ja elokuun lämpöennätykset ovat olleet ihan huippua, pitkälti yli kolmenkymmenen asteen. Venäjällä on mitattu 38,7. Se on kuin kuumetta tai lievää lämpöä ihmiskehossa mitattuna. Pakistanissa on toukokuussa ollut 50,5 astetta, huonosti lämmitetyn saunan lämpötila.

Pitkästä hellekaudesta johtuen on Venäjällä maa kuivunut rutikuivaksi. Se on kuin ruutitynnyri, joka syttyy palamaan pienestä kipinästä ja palo etenee kulovalkean tavoin. Järkyttävää. Suomessakin olemme saaneet osamme tuosta palosta savuhaittoina. Savu peitti auringon ja salamat. Saakohan tuolla savumäärällä peitettyä avaruuden mustan aukon ja hidastettua ilmaston lämpenemistä. Siinä riittää pohtimista…

Vaikuttaa siltä, että on alkamassa viileämpi kausi juuri kun olen tottumassa tähän helteeseen. Onkohan jossain vielä yhtä lämmintä?
 
 
 
 
 
 
 

3 kommenttia:

isopeikko kirjoitti...

Kun on kuuma, voi olla viälä kuumempi. Kun on kylmä, voi olla vielä kylmempi. Eikä varmaa taida olla mikään...

kipi kirjoitti...

Mikään ei ole niin varmaa kuin... epävarma. :)

Kutuharju kirjoitti...

Heh hee, juu, keskiarvoa ei ole oikeasti olemassa kuin paperilla.

Tuota en tullut ajatelleeksi että 38 astetta on jo aika paha 'kuume' ;)