lauantai 1. marraskuuta 2008

Kunnallisvaalioikeus on täytetty

Kansa on puhunut ja pulinat pois, sanoi aikoinaan kunnioitettu valtiomies. Nyt on sitten vaalituloksen analysoinnin aika. Paikallinen päivälehti julkaisi menneellä viikolla kirjoituksessaan, että yli 16 tuhatta vaalilippua hylättiin erinäisistä syistä. Mitätöityjen äänien määrä kasvoi samassa suhteessa kuin äänestysprosentti, verrattuna vuoden 2004 kunnallisvaaleihin.

Kolme äänestäjää yritti ilmeisesti äänestää kahdella äänellä kun oli muita kuin oikeusministeriön hyväksymiä äänestyslippuja pudotettu vaaliuurnaan.

Yli 7 tuhanteen lippuun oli kirjoiteltu asiattomuuksia. Pitäisiköhän äänestyskoppiin varata piirustuslehtiö, johon voi ennen äänestystä harjoitella ehdokkaansa numeron kirjoittamista.

Sitä en oikeastaan ihmettele, että tyhjiä äänestyslippuja jätettiin viitisen tuhatta. Olihan telineissä, missä eri puolueiden ehdokaslistat oli esillä, tyhjiä ruutuja.

3 kommenttia:

Heinis kirjoitti...

Kiitos käynnistäsi blogissani! Minäkin olen nyt virkistynyt bloggailemaan taas.

Valokuvatorstain kuvasi "Suomalainen nuorallatanssi" oli nappilaukaus!

Eevis kirjoitti...

Meillä jäi äänestämättä, sillä olimme matkalla sekä ennkkoäänestyksen että äänestyksen ajan. Yllätyin, että nettiäänestyskokeilu meni mönkään. Miten näppärää olisi vaikka verkkopankkitunnuksia käyttäen äänestää. Tulisikohan silloinkin tyhjiä ääniä. Tai Aku Ankalle ääniä: Hmmm...

kipi kirjoitti...

Kiitos heinis ja eevis! :)
Luulen, että nettiäänestyksellä saadaan äänestysprosentti ainakin korkeammaksi.. ja jotenkin tuntuisi, että äänestyksen laatukin saattaisi parantua. Siinä "pelossa", että kiusanteosta jäisi jäljet.. vaikka ei vaalisalaisuuden takia saadakaan sormenjälkiä. :)