torstai 15. toukokuuta 2008

Valokuvatorstai - YK:n yleismaailmallinen ihmisoikeuksien julistus

3 artikla. Kullakin yksilöllä on oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen.

Digikamerani on aika simppeli, jossa on vain pieni mahdollisuus zoomailuun. En omista minkäänlaisia telejatkeita enkä muitakaan asiaan enempi vihkiytyneiden tykötarpeita. Siitä syystä otoksissani varsinainen ”pihvi” on usein pienenä keskellä kuvaa. Olen huomannut kun olen seurannut Valokuvatorstaihin osallistujien otoksia, että kuvaaminen vaatii todella taitoa ja näkemystä. Niitä taideteoksia katselen kaikella ilolla ja kunnioituksella.
Olen varmasti varsin koomisen näköinen kun hiippailen metsissä ja puistoissa lintujen perässä ja yritän saada jonkinlaisen kuvakulman niihin. Kuvassa oleva talitinttiraukka luulee olevansa pensaassa, oksalla turvassa. Vähän niin kuin pää pensaaseen, ettei itse näe.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvin oivallettu!

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä näitä tulee ns. paremmillakin kameroilla. Eräänkin kerran ollaan ihmetelty jotain isännän ottamaa kuvaa, kunnes hän on hoksannut että sehän on lintukuva! Lintu vain sattuu olemaan joku piste nurkassa tai epämääräinen musta varjo, tai täysin maastoonsa muuten vain katoava harmaavarpunen..

Mutta harjoitus tuottaa tulosta. Isäntä sanookin, että yhtä hyvää kuvaa kohden saa varautua muutamaan rullaan epäonnistuneita. Joskus se tulee, ja siltikään aina ei. Digikamera on toisaalta siinä mielessä harrastelijan pelastus, noin taloudellisesti. Isäntä vielä ottelee noita diafilmikuvia, joista sitten saa osan heitellä pois..

Sitten tässä vaikuttaa vielä sekin, että jos kuvaajalla on nimeä, ei ole enää väliksi vaikka "lintukuva" kattaisi alueen hangosta inariin ja lintua saisi suurennuslasilla etsiä - kannattaa siis alkaa hannuhautalaksi ü

Anonyymi kirjoitti...

Elä suotta vaivauvu siitä, ett näyttäsit koomiselta muijen silimisä kyttäillessäis jotaki lintusta kameran kans puistosa.

Mie oon jo aikoja sitte jättäny muitten immeisten mielipittheet ommaan arvoonsa, he ku tuppaavat kuiteski kauhistelemaan/kummastelemaan nuita minunki käyttämiä opiskoita ja kameroita.
Se saattaapi olla hankala ottaa "huomaamattomasti" kuvia oikein misshään, jos objektiivi on 600mm 4.5-5.6, ja siinä on pistoolokahava tarkennus sekä kivääriperä jalusta. Koko objektiivin ja jalustan yhteispittuus on n.1,6m. Siinä ku vielä kaiken sen keskelä koristuksena roikkuu Nikonin Fe2, ni on aika vaikee olla "huomaamaton". Kyllähän nuo vehkeet mettäsä hortoillesa toimii ihan näppärästi, ku sielä ei oo isommin muita uteliaita silimäpareja kattelemasa ku ne kuvattavat itte.

kipi kirjoitti...

Kiitos kommenteistanne! :)

Nohna,
kiva kuulla.. tai siis lukea.

Pankin talkkari,
niin.. kyllähän kuvien onnistumissuhde on sitä luokkaa, että otan lähes 99 kuvaa, joista kenties yksi on suurin piirtein näköinen. :) No ehkä nyt hieman liioittelen, mutta kuitenkin.. Onneksi on digikamera, jonka kortille mahtuu yritelmiä. Tulisihan aika kalliiksi, jos jokainen olisi teetettävä paperille tai diakuvaksi. Diakuvissa näkyy vielä paremmin epätarkkuudet ja virheet kun ne suurennetaan kankaalle lähes seinän kokoisiksi. Muistan kun aikoinaan partnerini raakkasi epäonnistuneita diakuvia roskikseen. Joskus oli tilanne, että vain muutama kuva rullasta onnistui. Toki sitä tulee aika kriittiseksikin. Tässäkin taitaa pätea sanonta, että tieto lisää tuskaa. :)

Niin.. hannuhautalaksi.. tai sitten hannuhanhikin olisi joskus kiva olla. :)

Talakkari itte,
kirjoititpa hauskan kommentin. Olin melkein kuolla nauruun kun luin. Tuli vain mieleeni, että et kyllä kertomallasi varustuksella varmaan pysty samoamaan kovin tiheässä metsikössä.. kaatamatta pienempiä puita kulkiessasi. :)

Anonyymi kirjoitti...

Itsellänikin tuo kuvien onnistumissuhde on luokkaa 100 kuvaa ja yksi siedettävä otos, mutta niin kuin pankin talkkarikin sanoi, digiaika on todellakin harrastelijan pelastus taloudellisesti. Ei tarvitse enää filmiä säästellä. Ja tuollakin suhteella kuvakansiot koneella täyttyvät täyttymistään, mihin niitä kuvia enää laittaisikaan, jos kaikki onnistuisivat ;). Vaan harmittaa tuo välillä, jos on ollut joku mielenkiintoinen kuvauskohde, että se näyttääkin kärpäsen kakalta kotona kuvia katsellessa...