lauantai 31. toukokuuta 2008

Kanadanhanhi

Tänään lenkkeilin kameran kanssa lähes kahdenkymmenen kilometrin matkan. Sää oli aurinkoinen ja lämmin, mutta onneksi merituuli vilvoitti sopivasti. Matkan pituus kieltämättä tuntui hieman jaloissa. Otin retkellä muutamia kuvia kuten myös tästä Kanadanhanhiperheestä. Rannalla oli kolme emoa pesueineen. Suloisilla untuvikoilla on hyvä suojaväri. Ilman isoja lintuja tuskin olisin huomannut poikasia rantaruohikosta lainkaan. Yritin varovaisesti kuvata häiritsemättä perheen auringonottoa ja lounaan odotusta. Emot ovat varsin aggressiivisia jopa hyökkääviä kun suojelevat poikasiaan.

Tämänpäiväisessä valtakunnallisessa sanomalehdessä oli kirjoitus, jonka aiheena oli lintujen muutto. ”Tänä keväänä muutto osui parhaiten kaakonkulmalle, jossa laskettiin 28100 valkoposkihanhea.”
Valkoposkihanhi sekoitetaan usein Kanadanhanheen. Kanadanhanhi on kuitenkin suurempi, ruskeavartaloinen ja sen poskilla on vain vähän valkoista.

Olen ilmeisen väsynyt kun naurattaa Wordin oikeinkirjoitusopastus miten sana Kanadanhanheen pitäisi kirjoittaa. Opastuksen mukaan pitäisi korjata Kanadan-hanheen, Kanalanhanheen tai Kanavanhanheen. Oikeinkirjoituksen korjaamisella teksti voi muuttua varsin koomiseksi. Samoin kun joskus on käytetty käännöksissä vieraista kielistä apuna käännöskonetta.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Päästipä sinut lähelle. Vai oliko pitkä "tötterö" ü

Piti oikein tarkistaa valkoposkisen ja kanadanserkun erot lintukirjasta, kyllä ne varmaan menisivätkin sekaisin, jos ei kiinnittäisi huomiota noihin muutamiin yksityiskohtiin..

Mutta nyt tiedän ü

Oikeinkirjoitusvinkkejä olen itsekin nauranut - mm. myös puhelimen ennakoiva tekstinsyöttö ehdottaa joskus ihan ihmeellisiä.. eniten huvittaa juuri näiden ohjelmien tarjoamien "parempien vaihtoehtojen" tolkuttomuus - eiväthän ne ole oikeita sanojakaan aina ü

kipi kirjoitti...

Joo.. vähän arkaillen pysähdyin kuvaamaan. Iso lintu ja poikasien paimennus. Olihan minulla pari "poliisikoiraa" apuna. :) Tosin luultavasti olisimme joutuneet pötkimään pakoon ja kovaa vauhtia, jos olisimme tehneet väärän liikkeen. :)

Kamerani on aika simppeli. En noista teknisistä tiedoista juuri ymmärrä, en kuitenkaan omista erillisiä putkia. :)

Anonyymi kirjoitti...

:-) en arvannutkaan Sinua noin urheilulliseksi. Hyvä kuva Hannuhanhesta ja juttu oiva....kuten nuo edellisetkin.

kipi kirjoitti...

Kiitos, Hande! :) silloin tällöin mopo saattaa karata käsistä.. ja todellisuuden taju voi hävitä :)