maanantai 22. syyskuuta 2008

Syyspäivän tasaus

Viikonvaihteessa oli vaihteeksi aivan upea syksyinen ulkoilusää. Sunnuntaina paistoi aurinko pilvettömältä taivaalta ja puiden väriloistoa sai jo osittain ihailla. Tänään syyspäivän tasauspäivänä oli uskomattoman lämmintä, pitkälti toistakymmentä astetta (+15).

Kun ei ole sammakkoa ennustamassa ensi talven säätä, niin ajattelin ennustaa ihan itse. Pihlajanmarjoista. Vanha kansa sanoo, että pihlaja ei kanna kahta taakkaa yht’aikaa; marjoja ja lunta. Minulla henkilökohtaisesti on kyllä sellainen tutina, että ensi talvena on pakkasta ihan reilusti ja punatulkut ja tilhit saavat nauttia ravinnoksi pakkasen puremia pihlajanmarjoja. Luonto pitää omistaan huolta.

Ennustukseni käy toteen suhteessa fifty/sixty. Puolesta tai vastaan. Ihan miten vaan.
3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ennusteesta! :)
Olen kuullut tuon uskomuksen, että iso sato pihlajamarjoja tietää kovia pakkasia (oliko muuten viime syksynä suoranainen pihlajamarjakato, ainakaan niitä ei ollut paljon?). Ja senkin olen kuullut, että pihlajamarjojen runsaus tietää sotaa.. hui! mistähän tuo kansanuskomus tuli? marjojen väri kuin veren väri?

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista, miten sanonnat muuttuvat ilmeisesti kulloisenkin syksyn mukaan. Olen tänä syksynä kuullut nimenomaan tuota versiota: paljon marjoja/kova talvi. Joku vuosi sitten oli myös pihlajissa paljon marjoja, ja silloin mm. isovanhemmat kumpikin vakuuttivat, että tulee vähäluminen talvi, koska pihlaja ei kanna kahta taakkaa.

Tänä vuonna muistutin heitä tästä jälkimmäisestä sanonnasta, eivätkä he muistaneet kuulleensakaan! ü

kipi kirjoitti...

Joo.. enneustukset pitää olla niin paljon ympäripyöreitä, että niitä pystyy selittelemään ja kääntämään parhain päin tarpeen vaatiessa myöhemmin. :)

Jos punamarjojen väri ennustaa sotaa, niin ainahan jossain päin maailmaa soditaan. Lähellä tai kaukana. Kuvittelisin kuitenkin, että suomalaisilla on oma historia ollut peikkona ja pelkona mielessä.