lauantai 8. maaliskuuta 2008

Eronen Uula - Kuolleet eivät valita

Ostin lähes pari vuotta sitten osto- ja myyntiliikkeestä kolmen euron hintaan pehmeäkantisen dekkarin. Kiinnostukseni kohteena oli hankkia naisten kirjoittamia jännityskirjoja. Kuolleet eivät valita on Helsinkiin sijoittuva dekkari, jonka on kirjoittanut Uula Eronen. Katsottuani kotona tarkemmin nidosta, minulle selvisi, että Uula ei olekaan Ulla. Luettuani nyt vasta kirjan, huomasin, että naiskirjailijan vaihtuminen mieheksi ei ollutkaan minulle mikään tappio.
Uula Erosen tapa kirjoittaa ja käsitellä aihetta on mielenkiintoinen, mukaansa tempaava. Teksti etenee jouhevasti käsitellen kirjan henkilöitä kutakin erikseen ja vuorotellen paljastaen aina pienen yksityiskohdan kerrallaan lukijalle. Tekstin edetessä kappale kappaleelta pohdin rikoksen motiivia, murhaajaa ja elämän raadollisuutta. Syyllisehdokas vaihtui tavan takaa. Kaikkia kirjassa esiintyviä henkilöitä, tutkijoita lukuun ottamatta, voi omalla tavallaan pitää epäiltyinä. Vasta kirjan viimeisillä sivuilla paljastui taudin todellinen kuva.
Kirjaa lukiessa voi seurata rikostutkijan etenemistä paikasta toiseen, ratikasta ravintolaan. Katujen nimet, paikat, baarit ja ravintolat ovat autenttisia. Korkeintaan jotkut ehkä ovat jo ehtineet muuttaa nimeään tai lopettaa toimintansa kuten Strengbergin Tupakkatuonti Oy.
Alkuun pikkutarkkuus hämmensi. Oivalsin sitten, että poliisin kesätuuraajan silmin nähtynä takerrutaan ja tutkitaan pieniä yksityiskohtia.
Uula Eronen entisenä toimittajana on hyvin perillä mitä kaupungissa tapahtuu. Hän tuntee kaupungin kadut ja mestat.
Kirjan takakannessa on muun muassa selostuksena ” Uula Erosen Helsinkiin sijoittuva dekkari on rakkauden, vihan, syyllisyyden ja koston tarina. Murhatun liikemiehen lähipiirissä on liikkunut niin laulajattaria kuin erotiikkamessujen kuningattaria.”

Kouvolan XII Dekkaripäivät pidetään Kouvolan teatterissa 6.-7.6.2008.

Ei kommentteja: